Sari direct la conținut

Riscul de tara se imbunatateste la nivel mondial

BaniiNostri.ro

Directorul general al Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu, a facut publice ratingurile de tara, precum si comentariile care insotesc tendintele evolutiilor pe urmatoarele luni, elaborate de Coface (filiala a Natexis Banques Populaires si a Grupului Banque Populaire, ale carui fonduri proprii se ridica la 12,2 miliarde de euro).

Coface a anuntat ca indicele mondial al riscului de tara a continuat sa se imbunatateasca intr-un ritm accelerat in ultimele trei luni, intr-un mod mult mai sustinut decat inainte. Aceasta imbunatatire reflecta in principal un comportament de plata mai bun al companiilor europene si previziuni favorabile pentru mediul de afaceri.

Indicele mondial al riscurilor de tara este o medie a ratingurilor de tara echilibrata, in functie de ponderea fiecarei tari in productia mondiala. Baza indicelui este nivelul mediu al riscurilor mondiale in 2000.

Ratingul fiecarei tari estimeaza capacitatea medie a societatilor unei tari de a-si onora platile la data potrivita. Ratingul provine din intretaierea criteriilor relative la mediul economic, financiar si politic al societatilor cu elemente legate de comportamentele lor de plati pe termen scurt.

In Europa Centrala, ameliorarea indicelui (5%) este reflectarea reclasarii Poloniei (de la A4 la A3).

In tarile industrializate, gradul de risc a scazut (cu 8 %) datorita cresterii rating-ului companiilor franceze (de la A2 la A1) si datorita monitorizarii pozitive a rating-ului A2 al Germaniei. Indicele de risc al tarilor vest-europene ramane in continuare superior celui al Americii de Nord si al Japoniei.

In tarile emergente, indicele s-a modificat foarte putin, in ciuda cresterii rating-ului Ecuadorului (de la D la C) si a pozitivei monitorizari a rating-ului Venezuelei (D).

In Asia, rating-urile Magrebului, ale Orientului Apropiat si Orientului Mijlociu au ramas neschimbate.

Evolutia ratingurilor tarilor al caror indice de risc a fost modificat

Polonia, in progres – de la A4 la A3

Confirmarea cresterii companiilor si imbunatatirea comportamentului de plata au determinat aceasta reclasare.

Incertitudinea ce domina situatia politica – in special pozitia nesigura a primului ministru Marek Belka – este in contrast cu o revenire economica robusta.

Dupa ce s-a atins un procent de aproximativ 4 % in 2003, incurajat de cresterea exporturilor legate de deprecierea zlotului, cresterea produsului intern brut se va mari pana aproape de 6 % in acest an datorita consolidarii cererii interne si straine.

Productia nationala va creste cu 5% in anul 2005. Structural, tara ramane marcata de un dezechilibru important al finantelor publice. In plus, daca deficitul curent ramane relativ scazut, nevoia de finantare externa creste din nou, sub efectul amortizarii datoriei.

Totusi, nivelul moderat al datoriei pe termen scurt si acela confortabil al rezervele de schimb atenueaza vulnerabilitatea tarii in fata unei crize a lichiditatilor straine.

Intr-un context de dinamism al activitatii, indicele incidentelor de plata al Coface s-a ameliorat simtitor. Dupa multi ani cu intarzieri de plata, a caror frecventa a ramas ridicata si foarte sensibila evolutie conjuncturii, aceasta imbunatatire ar trebui sa se confirme, datorita eforturilor continue de a restructura aparatul productiv.

GRECIA, rating A2 – mutat de pe lista pozitiva de monitorizare

Dupa extraordinarul dinamism al primelor luni din acest an, datorat in mare parte pregatirii Jocurilor Olimpice, este posibil ca activitatea economica sa se incetineasca in ultimul trimestru, fapt datorat scaderii cererii interne. Este posibil ca consumul sa scada, mai ales din cauza faptului ca persoanele angajate sezonier pe perioada Olimpiadei sunt acum fara serviciu.

Anul viitor cresterea se va manifesta la niveluri in concordanta cu potentialul economiei elene. O data cu nevoia de a reduce deficitul si datoriile din sectorul public, ce au constrans cererea interna, publicitatea datorata Olimpiadei va asigura venituri ridicate din turism si investitii straine. Balanta curent, foarte deficitara, va putea incepe un proces de revenire progresiv la echilibru.

In acest context, indicele incidentelor de plata al Coface ramane sub media mondiala. Totusi, puncte slabe persista in sectoare precum imbracaminte, textile, lemn, fructe si legume. In lunile urmatoare, o atentie deosebita va trebui acordata sanatatii financiare a companiilor, mai ales pentru ca un anumit numar de factori exceptionali, legati de Jocurile Olimpice, au disparut.

Franta, crestere de la A2 la A1

Cresterea se confirma progresiv. Imbunatatirea mediului economic mondial a dus la cresterea exporturilor, in ciuda competitiei cu care se confrunta companiile.

Redemareaza investitiile, chiar daca sunt inca franate de o puternica presiune asupra marginilor de beneficiu (prinse intre cresterea preturilor materiei prime si cresterea destul de mica a preturilor de vanzare) si de catre procentele reduse de utilizare a capacitatilor de productie.

Consumul a crescut recent, dar a ramas penalizat de o incredere instabila, de persistenta somajului crescut si de stagnarea puterii de cumparare. Marginea de manevra a guvernului in materie de politica bugetara ramane limitata de necesitatea de a reduce deficitul public si de a consolida conturile sistemului social de securitate.

Reformele adoptate de guvern, mai ales cele privind sistemul sanitar si masurile fiscale pentru a favoriza consumul nu vor incepe sa aiba efect inainte de anul viitor. Aceste masuri ar trebui totusi sa compenseze in parte incetinirea progresiva a cererii mondiale.

Dupa o neta degradare in 2003, situatia financiara a companiilor, si deci solvabilitatea lor se amelioreaza, mai ales in sectoarele de varf cum ar fi telecomunicatiile si semi-conductorii. Constructiile de locuinte, industria hartiei si sectorul ingineresc mecanic au inceput sa-si revina gradual.

Anumite sectoare (mai ales chimia, distributia de otel si transporturile) sunt, in schimb, fragilizate de nivelul exceptional de ridicat al preturilor la materiile prime. In acest context neuniform, frecventa incidentelor de plata este in scadere.

GERMANIA, rating A2 sub monitorizare pozitiva

O revenire lenta si moderata se confirma, alimentata in principal de catre dezvoltarea exporturilor industriale, ce a beneficiat atat de dinamica cerere mondiala (in special de bunuri de echipament), precum si de importante cote de piata castigate in Asia si Europa.

Competitivitatea preturilor produselor a continuat sa creasca datorita productivitatii obtinute, rezultate din delocalizarea celor mai intensive activitati si din reducerea salariilor.

Totusi, rata somajului este inca ridicata (in special in regiunile de est ale Germaniei), puterea de cumparare creste putin, iar reunificarea tarii pune inca probleme sociale mari si reforma sociala generala angajata de autoritati creaza un climat de nesiguranta impropriu consumului.

O accelerare nu va fi posibila in 2005 decat daca dinamismul exporturilor si reluarea investitiilor vor favoriza acest consum, datorita mai ales unui piete a muncii mai favorabile.

Indicele incidentelor de plata al Coface a continuat sa se imbunatateasca gradual. Revenirea la un nivel apropiat de punctele joase inregistrate in 1997/1998 reflecta o imbunatatire progresiva a solvabilitatii companiilor si a determinat in mare masura plasarea tarii sub o monitorizare pozitiva.

In acest context, dupa o puternica crestere intre 2001 si 2003, falimentele companiilor – in scadere usoara (-0,07 %) in prima jumatate a anului 2004, vor continua sa scada moderat.

VENEZUELA, rating D, sub monitorizare pozitiva

Economia venezueliana beneficiaza de o reluare a cresterii, de o ameliorare a situatiei sale financiare exterioare si de mai bune perspective de stabilitate politica si sociala. Dupa doi ani de recesiune si de mare agitatie politica, redemarajul activitatii provine in principal de la pretul mare al petrolului si de o linistire a tensiunilor politice ce decurg.

Din punct de vedere bugetar, politica sociala a autoritatilor genereaza deficite substantiale, a caror finantare este in mare parte asigurata de catre compania petroliera de stat PDVSA. Datoriile externe ale tarii raman totusi modeste si situatia sa financiara s-a imbunatatit.

Impreuna cu cresterea incasarilor in valuta, controlul schimbului instituit la inceputul 2003 pentru a frana fuga de capital au permis refacerea rezervelor oficiale de valuta. In schimb, companiile raman penalizate de catre acest control, in ciuda masurilor anuntate. Aceasta tendinta va continua in 2005.

Victoria presedintelui Chavez la referendumul din 15 august i-a confirmat legitimitatea si se traduce printr-o ameliorare a perspectivelor de stabilitate politica si sociala. Totusi, diviziunile din sanul opozitiei nu militeaza in favoarea unei reconcilieri nationale rapide.

Despre Coface Intercredit

Coface Intercredit este lider in domeniul managementului de risc pe piata romaneasca. Prin intermediul produselor si serviciilor sale: rapoarte de credite, recuperare de creante comerciale, servicii de urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing, consultanta de risc, Coface Intercredit urmareste crearea unui mediu economic sanatos prietenos pentru oamenii de afaceri.

Un mare avantaj al companiei este baza de date comuna a tuturor sucursalelor in care se gasesc informatii complete si la zi despre peste 4,8 milioane de companii. Coface Intercredit este prezenta in regiunea Europei Centrale si de Est de peste zece ani, dezvoltandu-si o experienta unica in identificarea si evaluarea oportunitatilor si riscurilor asociate afacerilor din aceasta zona.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro