Sari direct la conținut

Romania este pe locul 70 in lume in privinta libertatii presei

HotNews.ro

Romania ocupa pozitia a 70-a din 167 de tari analizate in ceea ce priveste libertatea presei, imediat dupa Congo si inaintea Nigerului, potrivit celui de-al treilea clasament mondial pe aceasta tema publicat marti de organizatia Reporters sans Frontieres.

Romania are nota 17,83, in timp ce tara cu cea mai mare libertate a presei, Danemarca are 0,50. Ultima tara din clasament este Coreea de Nord, pe pozitia 167, cu nota 107,5.

Bulgaria se afla pe pozitia 36, Ungaria pe 29, Statele Unite pe 23, Rusia pe 140, iar R. Moldova pe 78.

Potrivit AFP, Asia orientala si Orientul Mijlociu sint regiunile in care presa se bucura de cea mai putina libertate, la polul opus situindu-se tarile Europei nordice.

Potrivit celui de al treilea clasament mondial al libertatii presei publicat de RSF, Coreea de Nord, Birmania, China, Vietnam si Laos sint tarile cu cel mai mic grad de libertate a presei din toate cele 167 analizate.

In Orientul Mijlociu, Arabia Saudita ocupa pozitia 159, Iran 158, Siria 155 si Irak 148. RSF nu a constatat nici un progres in Erytreea si Zimbabwe, dar spune ca „din ce in ce mai multe state africane trec in prima jumatate a clasamentului”.

Irakul este unul dintre punctele negre de pe harta in ceea ce priveste gradul de pericol al meseriei de jurnalist, din martie anul trecut in conflictul de acolo pierzindu-si viata 44 de jurnalisti. Cuba si China se remarca prin numarul mare de jurnalisti incarcerati.

Pe primele locuri in ceea ce priveste libertatea presei se afla Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Norvegia si Olanda. Franta ocupa pozitia a 19-a, Germania pe a 11-a, Marea Britanie se afla pe locul al 28-lea, cu zece pozitii mai sus decit Spania si Italia. Din primele 20 de tari din clasament, numai trei nu sint europene: Noua Zeelanda, Trinidad Tobago si Canada.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro