Sari direct la conținut

Saltul urias al telefoanelor mobile

BaniiNostri.ro

Operatorii de telefonie mobila se intrec in lansarea noutatilor. Dupa batalia preturilor, azi lupta este pe terenul tehnologiei. Castigatori sunt oricum clientii

Dupa primul apel de videotelefonie, EDGE debarca in Romania si permite vizionarea programelor de televiziune pe telefonul mobil.

Connex a facut prima demonstratie de videotelefonie in Romania, telefonie de generatia a treia. 3G permite un transfer mult mai rapid al datelor, deci videotelefonie, TV pe telefon, alte servicii. Orange a contra-atacat, n-a asteptat prea mult si a lansat serviciile EDGE, considerata generatia 2,75. Aceasta ofera posibilitatea de a viziona programe TV pe telefonul mobil.

EDGE nu este 3G, dar are si costuri mai mici.

Abreviere a Universal Mobile Telecommunications System, UMTS este o noua norma de telefonie mobila, numita si 3G. Puristii prefera termenul W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access) dupa numele tehnologiei. Principiul: exploatarea unei bande de frecventa mai larga pentru a permite tranzitul mai multor date, deci a unui debit mai important.

In teorie, poate atinge 2 megabiti pe secunda (Mbps), adica o viteza de transmisie echivalenta cu cea propusa pentru internetul rapid permis de ADSL sau cablu.

Dar cum s-a ajuns la 3G? Facem un scurt istoric al telefoniei mobile, copilul minune, care creste intr-o luna cat altii in sapte.

1G

In anii 70/80, primele terminale fara fir, radiotelefoanele analoage isi fac aparitia. Ele sunt plasate la bordul automobilelor sau se pot transporta in valize. Sunt enorme si au acoperire limitata. Bazate pe o tehnica de modulatie radio apropiata de cea utilizata de statiile de radio FM, aceste retele care nu permiteau garantarea confidentialitatii comunicatiilor, au devenit repede saturate.

2G

A doua generatie a fost deci numerica. In afara de o mai buna calitate de ascultare, ea este insotita de reducerea marimii aparatelor si asigura o anumita confidentialitate. La inceputul anilor 90, norma GSM pentru comunicatiile fara fir (Global System for Mobile Communication) este adoptata in Europa.

De atunci, s-a impus peste tot, in afara de Japonia, America de Nord si de Sud, unde este prezenta, dar minoritar. Nasterea primelor retele 2G si a terminalelor portabile, mai mici si mai usoare, revolutioneaza accesul la telefonia mobila in viata cotidiana. Aceasta noua maniera de a telefona devine incetul cu incetul accesibila tuturor.

2,5G

In 2001, o evolutie importanta a normei GSM: GPRS-ul (adica General Packet Radio Service). GSM-ul, cu un debit care nu depaseste 9,6 kbps (echivalent cu cel utilizat pentru faxuri) este destinat mai ales apelurilor vocale si foarte putin transmisiilor de date: primele servicii WAP pe GSM nu prea au fost convingatoare.

La jumatate de drum intre GSM (2G) si UMTS (3G), GPRS-ul, adesea numit 2,5G, permite obtinerea unor viteze de transfer de trei ori superioare GSM-ului, adica de 20 pana la 30 kbps. Acest lucru permite un acces mai confortabil la serviciile WAP si la un internet „light” (e-mails fara attachement si navigare pe web).

Concret, GPRS-ul fiind doar o ameliorare a retelei existente, vocea continua sa tranziteze pe reteaua GSM, in timp ce datele circula pe GPRS, dupa principiul transmisiei de pachete.

2,75G

O alta evolutie a normei GSM este pe cale de a fi adoptata. Ea a fost lansata de Orange in Romania saptamana trecuta, in premiera, inaintea lansarii sale in alte tari europene. Este vorba de EDGE (Enhanced Data Rate for GSM Evolution). Etapa intermediara intre GPRS si UMTS, debitele sale ar putea atinge, teoretic, 250 kbps. Unii vad in acest standard un concurent al UMTS, altii un complement.

Orange ofera acest standard pentru a propune o alternativa mai putin oneroasa fata de serviciile 3G.

3G

In toamna 2004, telefonia mobila de generatia a treia isi face aparitia. Prima demonstratie de videotelefonie 3G a fost facuta de Connex la sfarsitul lui septembrie. Serviciul nu este inca disponibil comercial, dar premiera a fost impresionanta, lasand sa se intrevada modificarea raportului dintre utilizator si telefonul sau.

Dupa 3G urmeaza 4G?

Industria mondiala a telecomunicatiilor se gandeste deja la viitor, iar a patra generatie de telefonie mobila este prevazuta pentru 2007 in Japonia. Teste se fac deja, pe o tehnologie intitulata OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) permitand atingerea unor debite de 300 megabiti pe secunda.

Intr-un viitor mai apropiat, specialistii sunt deja interesati de evolutia UMTS-ului, tehnologia HSDPA (High Speed Downlink Package Access) care ar garanta in sfarsit cei 2 Mbps de debit real asteptate initial de la tehnologia UMTS. Dezvoltarea retelelor 3,5G este prevazuta pentru 2005 in Japonia si un an mai tarziu in Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro