Sari direct la conținut

Schimbarea echipei de guvernare in Romania ar intarzia procesul aderarii

Adevarul

Depinde foarte mult de Romania daca la 1 ianuarie 2007 vor fi unul sau doi noi membri ai Uniunii Europene si daca procesul aderarii Romaniei si Bulgariei va fi intarziat, a declarat viitorul comisar european pentru politici regionale, Danuta Huebner, intr-un interviu acordat agentiei bulgare de presa BTA si preluat de Rompres.

intrebata daca semnarea Tratatului de aderare ar fi posibila la inceputul anului viitor, Danuta Huebner a spus ca este foarte dificil sa se pronunte din cauza noii componente a Comisiei Europene, care nu se stie inca ce semnal va da in legatura cu problema aderarii – comune sau separate – a Bulgariei si Romaniei.

„Cred ca vom pune capat practicii semnarii comune a Tratatului de aderare in cazul Bulgariei si Romaniei daca acest lucru nu va fi posibil”, a declarat Huebner, adaugand ca decizia separarii celor doua procese revine Consiliului European, situatie in care Bulgaria ar putea deveni mai devreme membra a UE. „Nu doresc sa dau impresia ca s-a luat deja decizia separarii celor doua tari.

Acest lucru este posibil, dar nu s-a luat inca nici o decizie in acest sens. Exista inca sanse ca aceste doua state sa adere impreuna”, a mai precizat ea.

De asemenea, comisarul desemnat pentru politici regionale a apreciat ca alegerile din Romania ar putea constitui o alta problema care sa conduca la intarzierea procesului de aderare, pentru ca, in opinia ei, schimbarea echipelor de guvernare intarzie intotdeauna procesul aderarii.

in cazul amanarii datei de aderare, cadrul financiar va ramane acelasi, numai ca banii nu vor putea fi utilizati in 2007. Va avea loc, totusi, un proces de reglare fina pentru ca fondurile de preaderare sa ramana operationale, a explicat ea. Danuta Huebner a opinat ca este mai bine sa nu se organizeze referendumuri cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE.

Solicitata sa se refere la dificultatile pe care le mai au de depasit cele doua tari candidate, Danuta Huebner a apreciat ca Romania mai trebuie sa inchida trei capitole din negocierile de aderare. in cazul Romaniei persista problemele cu privire la posibilitatea achizitionarii de terenuri de catre cetateni straini, compatibilitatea sistemului juridic cu cel european si coruptia.

Coruptia reprezinta o problema majora, a subliniat Huebner, incluzand la acest capitol si „micile atentii” care nu sunt nici macar considerate ca apartinand acestui fenomen. Guvernul se concentreaza in domeniul compatibilitatii legislative si al transpunerii acquis-ului comunitar, dar adevarata incercare ramane aplicabilitatea acestor legi.

„Sunt preocupata in mod deosebit de capacitatea institutiilor din Bulgaria si Romania de a folosi fonduri structurale si de a implementa Politica Agricola Comuna”, a sustinut Huebner.

Oficialul european a adaugat ca, la acest capitol, capacitatea administrativa este esentiala si este nevoie de mai multe decenii pentru a se ajunge la nivelul european pentru ca toate statele din aceasta parte a Europei au mostenit o administratie slaba, sectorul public fiind slab dezvoltat.

intrebata cand Bulgaria si Romania ar putea trece la moneda euro, Huebner a apreciat ca este foarte dificil de avansat o previziune chiar si pentru statele care au aderat deja la UE. Viitorul comisar european a recomandat ca ambele state sa ramana puternic angajate in indeplinirea criteriilor de convergenta si sa-si mentina stabilitatea macroeconomica.

Daca vor demonstra ca pot face aceste lucruri pentru o perioada mai mare de un an de zile, ar insemna ca sunt pregatite de aderare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro