Sari direct la conținut

Se pregateste cea mai mare migratie din istorie

Stirea Zilei

Potrivit unui studiu american, in a doua jumatate a secolului se va petrece o ampla miscare umana dinspre tarile lumii a treia spre cele bogate *In 2050, pe glob vor trai 9,3 miliarde de oameni, fata de 6,3 miliarde cat exista astazi.

Omenirea nu a ajuns la capatul istoriei, asa cum sustinea un reputat politolog american de origine japoneza.

Dimpotriva. Abia acum incep sa-si “scoata capul” cele mai mari probleme: foametea, suprapopularea, subdezvoltarea. Din cauza acestor fenomene, conjugate cu alte zeci de cauze aparent fara nici o legatura intre ele, Terra va fi martora unui nou proces de migratie in masa care, conform savantilor occidentali, va intrece orice alta migratie cunoscuta in istorie.

Sudul, mai sarac si subdezvoltat, va incerca sa ocupe Nordul bogat si ademenitor. Dar, spre deosebire de alte procese migratoare, nu va fi vorba despre o ocupare prin forta, ci de una tacuta, petrecuta in timp. Despre acest scenariu apocaliptic au inceput deja sa curga rauri de cerneala.

Cei mai multi comentatori devin partinitori, dat fiind faptul ca ocuparea Nordului de catre “sudistii” flamanzi va duce la o criza reala pe piata fortei de munca.

Va prezentam un articol impartial, aparut in publicatia americana de limba romana “Clipa”, in care sunt detaliate cauzele acestei probabile migratii, precum si cateva dintre posibilele sale efecte asupra omenirii.

Iata ca demografii prevad ca omenirea va asista din nou la un fenomen major, bulversator, poate mai amplu decat ce s-a numit migratia popoarelor nomade in antichitate. Sigur, in decursul istoriei au avut loc numeroase exoduri, majoritatea ducand la ciocniri etnice si sociale violente, avand ca finalitate o netezire demografica.

Absolut toate popoarele actuale ale lumii, poate cu mici exceptii, au luat nastere tocmai in urma acestor fenomene umane, care au functionat ca un creuzet, unde s-au amestecat culturi si civilizatii, spre a crea altele mai evoluate.

Potrivit unui studiu american, publicat de cunoscutul ziar britanic „The Guardian“, in a doua jumatate a actualului secol se va petrece o ampla miscare umana dinspre tarile lumii a treia spre cele bogate. Fara indoiala, aceasta migratie nu va imbraca acel caracter de invazie, de navalire, cu scop de jaf, care a intunecat vreme de un mileniu istoria Europei, mai ales.

Dar, in mod straniu, ea va urma o directie similara, dinspre Asia si, mai nou, dinspre Africa. Studiul prezentat de catre un grup de demografi din SUA, sub forma de raport, porneste de la prognozarea evolutiei mondiale in urmatorii cincizeci de ani, in conformitate cu tendintele manifestate si urmarite pe parcursul ultimei jumatati a secolului XX.

Explozie demografica in Asia si Africa

Potrivit datelor publicate deja, in viitoarele decenii se anticipeaza rasturnari demografice fantastice la nivel mondial, a caror amploare va fi fara precedent, depasind tot ce s-a petrecut in lume in intreaga era crestina.

In primul rand, sporul de populatie se va accelera deceniu dupa deceniu, astfel incat in 2050 pe Glob vor trai 9,3 miliarde de oameni, fata de 6,3 miliarde cat exista astazi, ceea ce va face practic de nerecunoscut, pana la urma, harta lumii, asa cum este ea stiuta de generatiile actuale.

Cel mai socant exemplu il va oferi India, a carei populatie va depasi 1,5 miliarde de locuitori, intrecand pe cea a Chinei cu cateva sute de milioane de oameni. India va deveni, astfel, cea mai populata tara din lume.

Daca India, China, Indonezia, Pakistanul si Bangladeshul, luate la un loc, vor reprezenta in 2050 jumatate din totalul populatiei mondiale, nu-i mai putin de asteptat ca si tarile africane sa-si dubleze numarul de locuitori, ajungand sa aiba doua miliarde de oameni. Nigeria, de pilda, ea singura va depasi 300 milioane de locuitori, apropiindu-se de nivelul populatiei Europei din 2050.

Dar cele mai spectaculoase cresteri se vor inregistra in Orientul Mijlociu. Palestina, Yemen, Kuweit si Iran isi vor tripla numarul de locuitori.

Europa – in declin

In timp ce in tarile mai putin dezvoltate populatia va spori nemasurat de mult, accentuandu-se fenomenul remarcat inca din deceniile sapte si opt ale secolului trecut, demografii americani prognozeaza o diminuare majora a numarului europenilor. Spaniolii vor fi mai putini decat acum cu 3 la suta, germanii, cu 9 la suta, italienii, cu 10 la suta, iar portughezii, cu 11 la suta.

Scaderi masive de populatie se asteapta in Bulgaria, care, pierzand 38 la suta din numarul locuitorilor, va numara in 2050 doar 4,3 milioane de cetateni.

Republica Moldova sau Basarabia va pierde 28 la suta din populatie, ajungand la 3 milioane de oameni, Letonia va avea un minus de 24 la suta, numarand sub 2 milioane de locuitori, in timp ce Rusia isi va micsora populatia cu 17 la suta, de la 144 de milioane, la 119 milioane.

Americanii spun ca si Romania va fi afectata de fenomenul respectiv, suferind o diminuare de 27 la suta a populatiei sale pana in anul 2050. Drept urmare, de la circa 22 de milioane, tara noastra va ajunge la aproximativ 16 milioane, cat numara dupa primul razboi mondial.

Se justifica o asemenea scadere demografica prin inversarea raportului natalitate-mortalitate, numarul nasterilor fiind din ce in ce mai scazut, urmand tendinta generala europeana.

Romania va ajunge la 16 milioane de locuitori

Tendinta pe care demografii americani o atribuie aplicarii crescande „a planificarii“ nasterilor in noile familii, femeile fiind din ce in ce mai implicate in viata economica si sociala. Cuplurile proiecteaza aducerea pe lume a unui copil tarziu, in medie la varsta de 30 de ani.

Drept consecinta, clasica pereche de copii a unei familii din secolul XX, care asigura cel putin un echilibru demografic in Romania, dar si in Europa, dispare. Devin tot mai frecvente cuplurile fara copii sau cu un singur urmas, consecinta fiind diminuarea populatiei europene in ansamblu.

Invazia asiaticilor si africanilor

Sociologii romani confirma previziunile demografice americane cel putin in ceea ce priveste Romania. Deja tara este afectata de fenomenul imbatranirii populatiei, efectele fiind mai vizibile in mediul orasenesc.

In zona rurala, cu toate ca nasterile sunt mai frecvente, se cunoaste acelasi regres, tinerii migrand fie la oras, fie in strainatate, astfel incat multe sate s-au depopulat sau au ajuns de pe acum pustii.

Sociologii romani au avansat insa ipoteza, inca de acum un deceniu, ca Europa, dar mai cu seama Romania si estul continentului vor fi tinte cu predilectie ale unor valuri insistente de emigranti, mai cu seama africani si asiatici, ducand inerent la o modificare a specificului etnic.

Se asteapta ca, pana in anul 2100, populatia Europei, asaltata de africani mai ales, sa capete in general un aspect demografic bizar, fiind prevazute chiar convulsii sociale majore.

Exodul pare a prefata acelasi fenomen care a condus la pieirea Imperiului Roman. Cauzele sunt practic aceleasi, anume lipsa de resurse alimentare, cresterea nemasurata a populatiei Globului fiind disproportionata fata de cea a productiei agricole.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro