Sari direct la conținut

Sondaj Data Media: Nastase si PSD+PUR, inca in avantaj

Jurnalul National

Conform unui sondaj dat publicitatii ieri, efectuat de Data Media si comandat de PSD, alegerile prezidentiale ar fi castigate de Adrian Nastase, iar Uniunea Nationala PSD+PUR ar obtine cele mai multe voturi in alegerile parlamentare.

Sondajul a fost realizat in perioada 9-17 octombrie, prin „interviuri fata in fata”, pe un esantion national de 1.500 de persoane din populatia adulta, marja de eroare find de +/- 2,5%.

Sondajul arata ca Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR, ar obtine 40% din voturile repondentilor, candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, ar obtine 33%, iar candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, 14%. In turul doi, Nastase l-ar invinge pe Basescu cu 48% la 42%.

La alegerile parlamentare, Uniunea Nationala PSD+PUR obtine 39% din voturi, Alianta PNL-PD – 35%, PRM –13%, iar UDMR – 5%.

Dupa ce repondentii au fost intrebati despre preferintele in alegerile parlamentare, ei au raspuns la urmatoarea intrebare: „Dupa cum stiti, Adrian Nastase, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie, a anuntat ca, daca Uniunea va castiga, Mircea Geoana va fi prim-ministru.

Acum, imaginati-va ca Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, anunta ca, daca Alianta va castiga, Calin Popescu Tariceanu va fi prim-ministru. Avand in vedere aceste doua propuneri pentru functia de prim-ministru, daca alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, cu ce partid sau formatiune politica ati vota?”.

In acest context, Uniunea Nationala PSD+ PUR ar inregistra 42% din optiunile repondentilor, fata de 35%, cat ar avea Alianta.

Potrivit interpretarii Data Media, „sondajul arata ca votantii cred ca Uniunea Nationala PSD+PUR are o echipa mai puternica decat Alianta PNL-PD”.

Sondajul a fost proiectat, coordonat si analizat de Greenberg Carville Shrum – un grup international de consultanta politica ce gestioneaza campanii electorale in intreaga lume. Potrivit comentariului care insoteste sondajul, „unele aspecte relevate de acest sondaj sugereaza o dinamica pozitiva in favoarea lui Nastase si a Uniunii Nationale PSD+PUR”.

Comunicatul mai noteaza: „Rezultatele inregistrate de Nastase sunt putin mai ridicate decat cele inregistrate in sondajul realizat de Data Media cu o saptamana inainte, in perioada 4-11 octombrie”.

„In acel sondaj, efectuat imediat dupa ce Basescu l-a inlocuit pe Theodor Stolojan in cursa prezidentiala, Nastase se afla inaintea lui Basescu cu 39% la 33% in primul tur.

Si in al doilea tur de scrutin, avansul lui Nastase fata de Basescu inregistrat in prezentul sondaj este mai mare decat in cel anterior, cand inregistra 47% la 43%”, precizeaza Data Media, care apreciaza: „Aceste schimbari ar putea sugera ca votantii sunt ceva mai putin atrasi de candidatura lui Traian Basescu”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro