Sari direct la conținut

Steaua – Standard Liege 2-0

HotNews.ro

8 ani a asteptat Steaua la portile Europei. 8 ani in care si-a pansat esecurile cu amintiri. Ca a fost era Sevilla, ca a fost perioada grupelor Ligii Campionilor, ros-albastrii au trait cu speranta ca trecutul poate fi ajuns din urma. Si vointa lor sau „Pohta ce-a pohtit” patronul Becali, daca vreti, s-a implinit acum 3 saptamini la Sofia.

Europa nu este insa o cutie de amintiri. In cei 8 ani in care romanii au lipsit de la masa bogatilor meniul s-a schimbat radical. Au disparut dantelariile, operele miniaturale, stilizarile, locul lor fiind luat de portiile sanatoase, compuse din jucatori masivi, cu un cap mai mari ca ai nostri, bine ordonati tactic, puternici si dispusi sa joace numai pe poarta.

Asa a aratat Standard Liege aseara la intilnirea cu Steaua. O trupa care, fara sa impresioneze, i-a tinut pe oamenii lui Zenga la mare distanta de poarta lui Runje, intr-o permanenta presiune. Ingrediente pe care bucurestenii nu le-au gustat de fel. A rezultat astfel o prima repriza in care in ciuda sprijinului celor 20.000 de fani frenetici, romanii au jucat-o parca in deplasare.

Masati in aparare, tremurinzi in atac, oamenii lui Zenga puteau deschide scorul doar la doua caramboluri in careul mic al oaspetilor, cu Dragutinovici la un pas de autogol (8 si 41).

Era un semn, caci, intr-o repriza secunda marcata de aceleasi caracteristici, sirbul n-a mai „gresit” si a treia oara, invingindu-l pe Runje cu o lovitura de cap dupa centrarea lui Dorinel Munteanu (67). A fost momentul cind Steaua a aruncat la gunoi tracul si a pus stapinire pe joc.

Pe care l-a tinut sub control si l-a inchis practic in minutul 80 cind lansarea lui Oprita, sprintul si pasa lui Paraschiv si reluarea in plasa a lui Neaga au facut sa se vorbeasca iar de Romania in Europa. De bine.

„Am stat excelent in teren si jocul nostru pe jos foarte bun ne-a adus cele trei puncte”

Walter Zenga

„A fost un meci extraordinar de greu, dar pina la urma am reusit sa invingem. Acum urmeaza Parma si ii spun lui Zicu: sa joace intii la italieni si apoi sa declare ceva de Steaua!”

Daniel Oprita

Rachita a ghicit scorul

Fundasul Stelei, Valeriu Rachita, a declarat inaintea meciului ca „Steaua va cistiga astazi, iar eu zic ca va fi 2-0 pentru noi”. Dupa ce a fost exclus din lot imediat dupa returul cu Zeleznik, Rachita nu a mai jucat nici un meci pentru prima echipa. Auzind la final pronosticul lui Vivi, Zenga a spus glumind: „Sper ca Rachita a jucat si la pariuri acest scor”. y Dan Udrea

N-au reusit sa vinda publicitate in jurul terenului!

A surprins lipsa panourilor publicitare de la marginea gazonului. In jurul terenului a aparut doar reclama la site-ul clubului, www.steauafc.ro, restul panourilor fiind acoperite cu pinza alba. Steaua a vrut sa comercializeze singura spatiul publicitar, refuzind ajutorul ISM, firma specializata in astfel de vinzari.

Surse autorizate sustin ca, vazind ca nu se descurca, gruparea din Ghencea a apelat la ISM abia miercuri, fara a mai ajunge la un acord cu aceasta. „Nu ne-am inteles financiar”, s-a limitat sa declare Radu Jeleboglu, presedintele ISM. y Alexandru Ristache

Ghionea lovit din nou la nas

Refacut dupa fractura de piramida nazala suferita la meciul de pe teren propriu cu Zeleznik, scor 1-2, Sorin Ghionea a fost din nou umplut de singe ieri seara, de atacantul Bangoura.

Dupa ce a primit ingrijiri medicale pe margine, fundasul stelist a reintrat in joc, dar a revenit in doua rinduri la banca de rezerve pentru a fi sters de singe, dupa care i s-a adus de la vestiar masca pe care a purtat-o in doua meciuri de campionat. y Dan Udrea

100.000 de dolari in seiful lui Gigi

Patronul stelistilor, Gigi Becali, a ajuns la stadion cu aproape trei ore inainte de startul jocului, venit direct de la Biroul Electoral Central, unde si-a depus candidatura la presedintia Romaniei. El le-a spus fotbalistilor ca dupa meci le va da banii cuveniti calificarii cu TSKA, 5.000 de dolari, si victoriilor cu Sportul, 2.000 de dolari, si Otelul, 1.

000 de dolari, suma totala adusa de el la stadion fiind in jur de 100.000 de dolari. „Le-am cerut sa joace la fel ca la Sofia si inca un lucru, sa fie razboinici!”, a povestit Becali. y Marius Margarit

Gazeta Sporturilor, 22 octombrie 2004

Vulcan cu lava ros-albastra

SPECTACOL. Steagurile ros-albastre au impinzit stadionul, coregrafia stelistilor fiind la inaltime, ca in toate meciurile importante ale formatiei din Ghencea. Arena din Ghencea s-a incovoiat aseara sub apasarea a peste 20.000 de suporteri care si-au incurajat frenetic favoritii. O ploaie marunta a dat emotii fanilor din Ghencea inainte de fluierul de inceput.

Terenul transformat intr-o orezarie in meciurile cu Southampton si FC Liverpool, in sezonul trecut al cupelor europene, inspira mai multa teama decit duelul cu atacantii lui Standard, Tchite si Bangoura.

Peste 20.000 de persoane au luat cu asalt arena pe care, cu ani in urma, au calcat nume mari ale fotbalului mondial. Timpul parca se dilatase. Fanii erau parca aceiasi, nu si actorii din teren. “Toate ziarele au scris ca fotbalul romanesc n-a mai jucat de opt ani in grupele unei competitii europene.

Adevarul este altul: doar Steaua a jucat acolo!”, s-a anuntat la statia de amplificare. Stadionul a erupt in ovatii, moment in care s-a declansat fiesta.

Belgienii au trecut neobservati

Coregrafia ros-albastrilor a fost la inaltime, impresionind in mod calitativ si cantitativ prin cele doua culori reprezentative: rosu si albastru. Intr-un vulcan gata sa erupa, cele citeva sute de belgieni au trecut neobservati, imbracati in alb-rosu, simbolurile rivalei Dinamo, inspirind mai mult antipatie decit admiratia ca vin din Uniunea Europeana.

Bu rAmas bilete nevIndute

Cu o ora inaintea partidei, tichetele pentru meciul de aseara nu se vindusera in totalitate la ghiseele de la intrarea in arena din Ghencea. Singura zona unde acestea fusesera epuizate era peluza intii, acolo unde se instaleaza de obicei galeria ros-albastrilor. Bisnitarii ii contactau pe cei care n-aveau tichete si incercau sa le vinda la pretul oficial. (Daniel Nazare)

Probleme la statia de amplificare

Fanii din Ghencea nu l-au putut asculta aseara pe crainicul arenei ros-albastre, inconfundabilul Gabi Safta, pina aproape de inceperea meciului. Motivul l-a constituit o defectiune serioasa la sistemul de sonorizare. “E cel mai greu moment din viata mea de crainic.

Imi pare sincer rau”, s-a confesat Safta unor apropiati, crainicul revenindu-si abia in momentul in care si-a auzit vocea in difuzoare. (Daniel Nazare)

Ilie Stan, oprit de bodyguarzi

Fostul echipier al Stelei si actualul secund al nationalei, Ilie Stan, a sosit la stadion insotit de fiul sau si de citiva prieteni ai acestuia, insa bodyguarzii de la intrarea in tribuna oficiala nu i-au permis sa stea la loja. “Macar pentru faptul ca am jucat zece ani aici si ar trebui sa ma lasati”, le-a spus Ilie.

In cele din urma, la interventia unui om de-al lui Gigi Becali, secundul lui Iordanescu a fost lasat la loja, insa insotitorii sai au fost poftiti la tribuna I. (Mihai Calin)

Olaroiu a fost asearA stelist

Chiar daca este antrenorul lui FC National, Cosmin Olaroiu nu s-a sfiit aseara, inainte de inceperea meciului, sa se declare stelist. “Tin cu Steaua in aceasta seara, pentru ca o victorie impotriva lui Standard Liege ar imbunatati mult imaginea fotbalului romanesc in Europa”, a spus Oli, care a opinat ca performanta ros-albastrilor de a accede in grupele Cupei UEFA este una meritorie.

(Eduard Zelgin)

Romanii au strigat “Anderlecht!”

Cum fanii formatiei belgiene erau raspinditi in mai multe locuri, o parte au intrat in stadion prin dreptul tribunei oficiale, fiind luati imediat in primire de un grup mai recalcitrant al fanilor din Ghencea. “Anderlecht, Anderlecht!”, au scandat romanii, moment in care belgienii au ripostat cu un val de injuraturi.

Totul era sa degenereze, daca jandarmii nu interveneau pentru a calma spiritele. Un fan al celor de la Standard se afla intr-un carucior cu rotile. (Daniel Nazare)

Echipei Steaua. Cu drag

Fidel. Madalin Stanciu le-a trimis stelistilor o scrisoare in care ii roaga sa se califice in primavara europeana, in numele fanilor ros-albastri. Madalin Stanciu are 28 de ani si ieri, prin intermediul ProSport, a avut una din cele mai frumoase zile din viata lui. Pe 15 octombrie, el a trimis o scrisoare redactiei noastre, cu rugamintea ca ea sa ajunga la conducatorii Stelei.

Suporterul ii ruga pe jucatorii ros-albastri sa stringa rindurile si sa invinga in meciul cu Standard. Reactia oficialilor ros-albastrilor la rindurile scrise din inima de suporterul banatean a depasit orice imaginatie a fanului stelist. Madalin a fost invitat de presedintele executiv Mihai Stoica la Bucuresti, si ieri dimineata a petrecut citeva clipe alaturi de idolii lui.

Fanul a luat masa de dimineata impreuna cu jucatorii Stelei, a primit un bilet la tribuna I la meciul cu Standard si un tricou cu Bostina, care s-a atasat de suporterul ros-albastru. “Esti bun tata, esti de-al nostru”, i-a spus Gabi Bostina lui Madalin, dupa care i-a strins mina. Dupa aceea, fanul ne-a vizitat la redactie, cu scopul de a ne multumi pentru sprijin.

(Alexandru Rostotchi) daniel.nazare@prosport.ro

Ros-albastrii au debutat cu dreptul in grupele Cupei UEFA, cistigind si cu putin noroc primele trei puncte, dupa un joc crincen, presarat cu multe duritati, in special din partea oaspetilor. Steaua a asteptat mult clipa de a scoate capul in Europa, in timp ce rivalii de la Dinamo si de la Rapid se odihneau in fotoliile de acasa, meditind la confruntarea de duminica seara.

Singura echipa romaneasca ajunsa in grupele experimentale ale Cupei UEFA isi propusese inca de la aflarea adversarilor sa nu piarda nici un punct pe teren propriu. Misiune nu tocmai usoara, pentru ca desi Standard pare la prima vedere o echipa de batut, e de fapt mai periculoasa in deplasare decit atunci cind joaca acasa.

Zenga a abordat partida curajos, oferindu-i lui Florentin Dumitru libertate totala pe teren, de parca partida era una de Divizia A. “Piticul”, desi a evoluat pe postul de mijlocas dreapta, se deplasa din cind in cind pe aripa opusa si nu intimplator cele mai periculoase ocazii ale Stelei au venit de pe stinga.

Cea mai importanta dintre ele l-a avut autor chiar pe Dumitru, care dupa ce l-a pierdut prin iarba pe Geraets a trimis o scarita ce a dat ceva emotii portarului Runje. Oaspetii au jucat prudent si agresiv, iar singurele pericole au venit de la jucatorul de culoare Tchite, pus mai mereu in valoare de batrinul Deflandre.

“Cheia” Dragutinovici

Echilibrul s-a mentinut pina la pauza, desi ghiuleaua lui Dorinel Munteanu (39) ar fi putut avea urmari pe tabela. In repriza a doua, Steaua a avut nevoie de noroc pentru a deschide scorul, iar sansa a purtat tricoul lui Dragutinovici, jucator ce a trimis din plonjon in proprie poarta.

Capitanul Neaga a fost cel care a adus linistea, spre final, marcind simplu dupa o centrare excelenta a lui Paraschiv. O victorie stralucitoare pentru Steaua si un parcurs ce pare din start promitator in Cupa UEFA pentru baietii lui Zenga.

Zenga, ce ultras!

Walter Zenga (foto) a avut stari diametral opuse in timpul meciului. Pina la primul gol, italianul a sarit ca ars la orice decizie a arbitrului. La autogolul lui Dragutinovici, Zenga si-a cenzurat bucuria, preferind sa-i lase pe ceilalti s-o faca.

Abia dupa ce Neaga a dus scorul la 2-0, antrenorul s-a intors catre loja lui Gigi Becali, si-a dus pumnul la piept si s-a manifestat ca un ultras, in vreme ce jucatorii de rezerva cazusera claie peste doctorul Radu Paligora.

Antrenorul lui Standard, Dominique D’Onofrio, era foarte trist dupa meciul de aseara. “Am organizat jocul foarte bine si consider ca am fost peste echipa romana din punct de vedere fizic. Din pacate, meciul a fost decis de autogolul lui Dragutinovici, care ne-a demoralizat total”, a spus antrenorul belgienilor.

In schimb, Walter Zenga a apreciat tehnicitatea echipei sale, fiind mindru de victoria contra lui Standard: “A fost un meci foarte greu. Prin prisma faptului ca belgienii erau neinvinsi in deplasare de sase luni, cred ca Steaua a facut o mare performanta. Am incercat sa jucam mingea pe jos, fiindca eram mult mai tehnici si speram sa profitam de acest lucru.

Sint foarte mindru de echipa mea si de fani, care au creat o atmosfera extraordinara”. (Daniel Nazare, Mihai Calin)

Sint dezamagit de rezultat, pentru ca n-am jucat mai slab

Michel Preud’homme, director tehnic Standard

A fost greu sa stau in tribuna, dar sint foarte fericit ca am cistigat. Nu am mai vazut o asa atmosfera de la meciul cu PSG

Mirel Radoi, fundas Steaua

Incercam sa ne calificam in primavara europeana, indiferent de pozitia pe care ne vom afla

Dorinel Munteanu, mijlocas Steaua

I-au copiat pe stelisti

Considerata principala favorita la calificare din grupa B, Athletic Bilbao a avut un start identic cu cel al Stelei, 2-0 (1-0) cu AC Parma. Misiunea bascilor a fost usurata de indisponibilitatile din lotul parmegianilor, care au aliniat un prim “11” cu mai putin cunoscutii Bolano, Bosina, Budel, Grieco, Pisanu sau Ruopolo.

Nu trecusera decit 5 minute si 34 de secunde si Gurpegui a facut sa se cutremure “Catedrala”, marcind un “golazo”: sut imparabil de la vreo 30 de metri, care l-a surprins pe portarul italian Berti. Acelasi scenariu si in debutul reprizei secunde.

Dupa doar patru minute de la reluare Yeste a executat o lovitura libera de pe partea dreapta, iar Del Horno a reluat nestingherit cu capul de la numai citiva metri in plasa nefericitului Berti, stabilind scorul final. Nici macar intrarile consacratilor Gilardino, Marchionni si Morfeo n-au mai putut schimba situatia in favoarea Parmei, la care Ianis Zicu nu a fost nici macar rezerva.

Astfel, primul loc al grupei este impartit la egalitate de Athletic Bilbao si Steaua. (Mihai Morcovescu)

ECHIPE

BILBAO: Lafuente – Iraola, Prieto, Karanka, Del Horno – Orbaiz, Gurpegui, Etxeberria (63 Angulo), Yeste (75 Guerrero) – Arriaga (75 Murillo), Urzaiz. Antrenor: Ernesto Valverde.

PARMA: Berti – Potenza, Bonera, P. Cannavaro, Contini – Bolano, Budel, Rosina, Grieco (69 Morfeo) – Pisanu (69 Marchionni), Ruopolo (69 Gilardino). Antrenor: Cesare Baldini

Arbitru: Zsolt Szabo (Ungaria) florin.marian@prosport.ro

Pro Sport, 22 octombrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro