Sari direct la conținut

„The Economist” mana dreapta a PSD?

Ziua

Alianta PNL-PD si candidatul la prezidentiale Traian Basescu au fost supusi ieri unui tir concertat de reactii negative si acuze. Posibila victorie a DA in alegerile parlamentare este prezentata intr-o analiza a cotidianului britanic „The Economist” ca pe un esec al Romaniei pe drumul integrarii europene. Mai mult, alianta este comparata cu CDR, fiind considerata fractionata si neexperimentata.

Basescu a fost amenintat de liderul PSD Adrian Nastase si acuzat de Autoritatea Nationala de Control impreuna cu o ceata de parlamentari PSD ca pericliteaza mediul de afaceri si jigneste oficiali ai altor state. (M.T.)

Ultima analiza realizata de cotidianului britanic „The Economist” prezinta PSD ca pe o formatiune politica fara de care Romania nu ar mai putea intra in UE. Despre Alianta PNL-PD se spune ca ar esua la capitolul integrarii in Uniune in cazul in care ar castiga alegerile din toamna.

Comentariile din raportul ” The Economist Intelligence Unit” sunt atat de favorabil partidului de la putere, incat este greu de crezut ca formatiunea lui Adrian Nastase este straina de istoria aparitiei lui. Continutul documentului este pozitiv pentru PSD si total impotriva Aliantei PNL-PD, si implicit impotriva candidatilor ei.

Raportul „The Economist Intelligence Unit” este primul la nivel international care ia in calcul retragerea lui Theodor Stolojan si ultimele concluzii ale Comisiei Europene privind Romania. Analiza pleaca de la premisa ca, indiferent de formula guvernamentala rezultata dupa alegeri, imperativul este atingerea criteriilor legate de aderarea la Uniunea Europeana.

Totodata, in document se mentioneaza faptul ca „implementarea politicilor ar putea esua daca alegerile ar fi castigate de o Alianta PNL-PD, „fractionata si neexperimentata”.

Venirea la putere a Aliantei va naste, scrie mai departe raportul, probleme majore legate de competenta Guvernului, urmand slabele rezultate din anii 1996-2000 ale Conventiei Democrate, din care si PNL si PD au facut parte, demonstrand putina coeziune interna. Dupa cum se observa, „The Economist” face o paralela intre CDR si Alianta PNL-PD.

Mutarile din campanie ale PSD sunt salutate de „The Economist” in timp ce actiunile PNL-PD sunt criticate: „retragerea suprinzatoare a lui Theodor Stolojan din fruntea PNL si din campania prezidentiala pot spori incertitudinea alegatorilor cu privire la viitorul Aliantei si pot aduce beneficii electorale pentru PSD”.

Puterea a publicat documentul

Raportul fost dat publicitatii intr-un moment cheie pentru PSD: in prag de campanie electorala, iar Puterea l-a lansat pe aproape toate canalele de comunicare. Este de notorietate faptul ca Bucurestiul foloseste rezultatele obtinute in privinta integrarii europene, ca argument electoral.

De remarcat este faptul ca, in documentul amintit, se regasesc numai cuvinte de lauda la adresa diplomatiei romanesti. Intrebati pe marginea raportului, analistii de la „The Economist” au negat implicarea partidului de la putere in publicarea si realizarea analizei.

Cu toate acestea, analistii s-au declarat mirati de aparitia documentului in mass-media, mentionand ca astfel de analize nu sunt de obicei facute publice. Ei au precizat ca rapoartele de acest gen sunt realizate o data la trei luni si sunt reacualizate lunar.

Totodata, analistii de la „The Economist”, au sustinut ca acest tip de analize sunt comandate de mari oameni de afaceri, bancheri si investitori din Vest. Costul unui astfel de sondaj, au mai spus ei, se ridica la suma de 500 de lire. (R.A.)

Nastase: „O sa iau de urechi iepurasul si o sa-l dau de pamant”

Presedintele PSD, Adrian Nastase, l-a atacat dur, ieri, la Consiliul organizatiei PSD Bucuresti, pe Traian Basescu, afirmand ca acesta este un „personaj trist si cinic”, un „demolator de guverne”, care a adus in politica numai „obraznicie si lipsa de caracter”, informeaza Mediafax.

Nastase a spus ca Basescu are obraz de „talpa”, deoarece si-a tradat multi colegi, unii fiind inca in puscarie. „Credeti ca imi este teama sa discut cu acest smecher al Romaniei?”, a intrebat Nastase, adaugand ca Basescu spune numai minciuni. „Am trait in Colentina si stiu sa ma bat si sa injur cand este nevoie, dar romanii nu au nevoie de asa ceva”, a adaugat Nastase.

El a mai spus ca mesajul sau este simplu: „Pe ei!”. „Se plimba prin tara iepurasul Traian Basescu si striga: „Unde este ursul sa-i mananc urechile?”. O sa iau de urechi iepurasul acesta si o sa-l dau de pamant de nu o sa se vada”, a spus Nastase.

El a opinat ca Basescu este un personaj trist, care a distrus orice, aratand ca despre aceasta poate sa vorbeasca Petre Roman si va vorbi candva Stolojan. Nastase a sustinut ca, atunci cand a vazut sondajele, Traian Basescu i-a „tras presul de sub picioare lui Stolojan si l-a facut afis”. (R.A.)

Hrebenciuc se baga in seama

Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a apreciat ieri ca prestatia lui Traian Basescu pune in pericol integrarea Romaniei in UE si ca, din acest punct de vedere, liderul PD este „copia” presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, informeaza Mediafax.

Hrebenciuc a precizat ca acest subiect a fost discutat la sedinta grupului parlamentar si ca deputatii partidului au aratat ca articolele aparute in presa internationala ii ingrijoreaza deoarece Traian Basescu este un „om impredictibil” si pune sub semnul intrebarii viitoarea stabilitate politica a Romaniei.

„Recomandam electoratului lui Traian Basescu sa voteze originalul – Vadim – si nu copia – Basescu”, a spus Hrebenciuc. (A.H.)

Blanculescu sare la bataie

Autoritatea Nationala de Control (ANC) sustine ca a primit un avertisment de la oamenii de afaceri potrivit caruia „din cauza declaratiilor iresponsabile transmise in ultima perioada de un lider politic, candidat prezidential, mediul de afaceri din Romania are si va avea de suferit grave prejudicii”, transmite Mediafax.

Intr-un comunicat al Departamentului de Comnicare al ANC se arata ca acest avertisment a fost primit de Autoritatea Nationala de Control, in baza protocolului semnat cu comunitatea oamenilor de afaceri.

„Astfel, prin declansarea unui „razboi” in acest domeniu si prin deteriorarea bunelor relatii de afaceri dintre Romania si Uniunea Europeana, mediul de afaceri din tara noastra, economia nationala si implicit poporul roman vor plati pretul acestor declaratii inconstiente”, sustine comunicatul.

ANC arata, in comunicat, ca „pana acum, nimeni nu a indraznit sa declare „razboi”, mai ales in domeniul atat de delicat al economiei, intregii Europe”.

„Trebuie sa apelam acum la simtul nostru civic, la cetatenia responsabila, indiferent de culoarea politica si de simpatiile noastre politice, pentru a opri un dezastru in devenire, acela de a ajunge persona non-grata fata de Europa si fata de Uniunea Europeana in care dorim sa devenim, prin eforturi sustinute, Stat Membru”, considera ANC.

Basescu infierat de Paunescu si Prisacaru

Senatorii PSD Adrian Paunescu si Ghiorghi Prisacaru i-au solicitat ieri lui Traian Basescu, de la tribuna Senatului, sa-si retraga declaratiile facute recent la adresa premierului francez si sa-si ceara scuze public „pentru jignirile aduse”. „Declaratia cu ´tainulª este o tampenie si sper ca Traian Basescu sa-si faca un proces de constiinta si sa retraga aceste cuvinte.

Dupa cum a folosit el acel cuvant, insemna ca premierul francez umbla dupa tainuri”, a precizat Adrian Paunescu. El i-a sugerat lui Basescu sa recunoasca faptul ca a comis o eroare fata de Franta. „Precizez insa ca il consider pe liderul PD un om politic valabil”, a mai spus Paunescu.

Prisacaru a declarat, in numele grupului PSD din Senat, ca Basescu nu are „statura nationala” pentru un candidat la Presedintia Romaniei. „Limbajul neadecvat in relatiile internationale nu-si are locul in discursul public al unui candidat la Presedintie.

Lui Basescu ii sunt straine normele de relatii internationale, comportamentul lui aducand atingere demnitatii noastre nationale si intereselor pe termen lung ale relatiilor Romaniei cu alte state”, a mai spus senatorul PSD. El l-a acuzat pe Basescu ca a adus acuzatii nu numai la adresa Frantei, dar si a SUA, Germaniei si Italiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro