Sari direct la conținut

„The Economist”: Romania va ajunge peste 80 de ani la nivelul tarilor central-europene

Realitatea Romaneasca

Chiar daca Romania a inregistrat ceva progrese, tot mai avem de ajuns din urma alte state, dar pentru asta trebuie sa treaca mai bine de 80 de ani. Cel putin asta este pronosticul „The Economist”.

„Cu toate ca pe termen lung este prevazuta pentru Romania o crestere economica de aproximativ 4% pe an, in timp ce pentru tarile din Europa centrala aceasta nu va fi mai mare de 2%, tot vor trebui sa treaca 80 de ani pentru ca tara dumneavoastra sa ajunga la nivelul tarilor central-europene”, a spus in cadrul conferintei Invest Romania Stuart Hensel, analist, The Economist Intelligence Unit

(EIU).

Prezent la discutii, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Onno Simons, ne-a scos iar bubele la iveala. Si asta, dupa ce, cu o luna inainte, ne-a criticat „rechinii” si marii datornici. Si pe principiul „pestele de cap se impute”, acesta ne-a mai atras atentia si asupra reformei din administratie. „Politica trebuie sa se delimiteze de administratie.

La nivel national, urmatorul guvern, indiferent care ar fi el, ar trebui sa aiba ca prioritate reforma administratiei. Oamenii care lucreaza in acest domeniu ar trebui scolarizati adecvat si platiti foarte bine, altfel vor pleca in sectorul privat”, a spus Onno Simons.

O alta problema ar fi sistemul judiciar si, chiar daca eforturile de reformare au fost remarcate de oficialii de la Bruxelles, mai sunt multe de facut. „Coruptia, probabil ca v-ati saturat sa auziti acest cuvant, este strans legata de sistemul judiciar si de modalitatile de implementare a sistemului legislativ”, a mai adaugat Simons.

Totodata, Simons a mentionat si cele 11 perioade de tranzitie solicitate de autoritatile romane la capitolul de negociere mediu, mai ales ca unele dintre acestea sunt foarte lungi. O alta problema ridicata de Simons este si disciplina in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de la stat.

„Singura solutie pentru o companie care nu-si mai poate plati taxele si impozitele este de cele mai multe ori falimentul”, si-a mai dat cu parerea Simons.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro