Sari direct la conținut

Tranzactii bursiere spectaculoase pentru SN Petrom

Evenimentul Zilei

Inca o saptamina buna la BVB, cu tranzactii spectaculoase pentru SNP si evolutii peste asteptari ale bancilor si societatilor de investitii financiare.

Joi, de pilda, tranzactiile cu actiuni Petrom au depasit 570 miliarde lei, o suma apreciabila daca o raportam la modul in care decurg zilnic ostilitatile in piata.

Actionarii minoritari ai SNP vor putea sa cumpere 0,5 actiuni noi la fiecare actiune deja detinuta, iar SIF Oltenia s-a grabit sa-si vinda o parte din pachet ca sa adune bani pentru subscriere, dar si pentru a se incadra in reglementarile CNVM.

Un SIF nu isi poate plasa mai mult de 10% din active intr-o societate listata, or subscrierea de la SNP, la 2.158 lei/actiune, ar fi dus detinerile Oltenia peste acest prag. Cum SIF a cumparat cea mai mare parte a acestor actiuni sub 1.000 lei, profitul pe care l-a marcat in acest fel in contabilitate este considerabil.

De aici si interesul sporit pe care l-au trezit actiunile sale, cotatiile Oltenia cistigind saptamina trecuta 12,9 %. De altfel, aprecieri ale cotatiilor au avut toate SIF-urile, indicele BET-FI fiind cu 4,7% mai “bogat” la sfirsitul sedintei de vineri.

Speculatii cu actiuni SNP se pot face si la bursa din Sibiu, achizitionind contracte futures cu scadenta in decembrie 2004 sau martie 2005. Avantajul este ca nu trebuie depusa toata valoarea contractului (2,79 milioane lei, echivalentul a 1.000 actiuni, ci doar o garantie de 300.

000 lei), urmind ca investitorul sa suporte din aceasta toate oscilatiile de pret ca si cum ar fi investit intreaga suma.

Cotatiile SNP au crescut saptamina trecuta de la 2.670 lei la 2.790 lei (+4,4%).

Bancile au avut inca o saptamina buna, in special BRD (+6,9%) si Banca Carpatica (+11,5 %). Chiar daca actiunile lor par scumpe, investitorii mizeaza pe dezvoltarea sectorului bancar in perspectiva aderarii la UE. De exemplu, imprumuturile luate, in medie, de gospodariile din Romania echivaleaza cu doar 4a din PIB, fata de o medie de 59% in UE.

Parerea brokerilor: “Nu e vorba de o crestere speculativa la bursa pentru ca volumul tranzactiilor a urcat constant (peste 100 miliarde lei zilnic). Probabil ca actiunile care s-au apreciat in mod natural datorita rezultatelor bune si interesului la cumparare, au tras si actiunile mai putin profitabile.

Trendul general este de crestere, chiar daca vor aparea conjunctural si corectii negative” – Valentin Ionescu, director operatiuni Euro Invest

Top 5+

1. Oltchim Rm. Vilcea +36,36%

2. Mefin Sinaia +22,22

3. Vel Pitar Rm. Vilcea +22,16%

4. Rulmentul Brasov +21,79%

5. Oil Terminal Constanta +13,88%

Top 5-

1. Eforie SA -14,88%

2. Comelf Bistrita -5,88%

3. Rolast Pitesti -5,71%

4. Electroputere Craiova -5,24%

5. Carbid-Fox Tirnaveni -3,36%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro