Sari direct la conținut

Ucraina a lansat oficial problema Canalului Bistroe in 2000

Cotidianul

In timp ce Ucraina a organizat, chiar din anul 2000, campanii publice pentru sustinerea lucrarilor de constructie a Canalului Bistroe, ca urmare a unor studii tehnice in domeniu, Romania s-a facut ca nu exista nici o problema.

Specialistii ucraineni au pus la punct, cu cel putin un an inainte, o intreaga strategie prin care sa obtina acordul populatiei, in acest sens, iar planul constructiei Canalului Bistroe se pare ca nu le ridica nici o problema.

Toate acestea au fost discutate, ieri, de reprezentantii Academiei Nationale de Informatii, impreuna cu cei ai unor organizatii neguvernamentale, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia Absolventilor Colegiului Superior de Siguranta Nationala PAIDEIA.

Problema Canalului Bistroe a fost ridicata pentru prima oara de Ucraina in anul 2000, dupa ce Institutul de Studii al Ucrainei a facut un studiu de impact public pe aceasta tema, a declarat, ieri, in cadrul unei mese rotunde, care a avut loc la sediul Academiei Nationale de Informatii.

Tema discutiilor a fost „Rolul organizatiilor neguvernamentale in studierea problemelor de securitate”, iar seminarul a fost organizat de Asociatia Absolventilor Colegiului Superior de Siguranta Nationala PAIDEIA, cu sprijinul Academiei Nationale de Informatii, din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Problema Ucrainei a fost ridicata de reprezentantul Fundatiei EURISK, Liviu Muresan, care a declarat ca aceasta idee a fost lansata dupa o activitate sustinuta a Institutului de Studii Strategice si a ONG-urilor ucrainene.

Cu alte cuvinte, problema Dunarii era cunoscuta din anul 2000, dupa ce institutul ucrainean a realizat mai multe studii tehnice ale Canalului Bistroe si a lansat, in paralel, o campanie publica, pentru a afla parerea societatii civile, a declarat Cruceru, un alt reprezentant al Fundatiei EURISK, fost diplomat roman in Ucraina – atasat pe probleme de presa.

Acesta a subliniat ca Romania nu a fructificat deloc acest moment si, astfel, s-a ajuns in situatia actuala. Liviu Muresan a mai precizat ca, deocamdata, in tara noastra nu au avut loc interventii ale societatii civile in problemele de securitate nationala.

Alta problema ridicata la acest seminar a fost notiunea de cultura de securitate, pe care a explicat-o profesorul Cristian Troncota, din partea Academiei Nationale de Informatii. Cultura de securitate este necesara nu numai pentru evitarea manipularii sau a diversiunilor, ci, in primul rand, pentru constientizarea societatii asupra problemelor reale ce pot afecta siguranta nationala.

Practic, acesta este unul dintre rolurile principale ale ONG-urilor de profil din Romania.

Astfel, acest seminar a fost organizat pentru a facilita legatura dintre institutiile statului care au atributii in siguranta nationala, ONG-uri si societate, a declarat reprezentantul PAIDEIA, Victor Vevera.

Activitatea de baza a membrilor PAIDEIA este sa lucreze cu societatea civila si cu institutiile guvernamentale atat in Romania, cat si in afara ei, pentru a dezvolta o noua perceptie asupra conceptului de securitate, pentru a sprijini construirea organizatiilor civice si politice democratice si pentru a promova participarea omului de rand la luarea deciziilor de securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro