Sari direct la conținut

Yasser Arafat este ‘foarte, foarte bolnav’

BBC

Peste noapte au fost chemati medicii si o ambulanta la resedinta liderului palestinian Yasser Arafat a carui stare de sanatate s-a deteriorat semnificativ.

Yasser Arafat se simte rau de mai bine de o saptamana si sunt temeri ca starea sa s-ar putea agrava.

Yasser Arafat a petrecut noaptea inconjurat de liderii politici palestinieni si de medici.

‘Este constient’

Liderul Autoritatii Palestiniene sufera de mai bine de o saptamana de o boala de stomac, sau de gripa. Conform consilierilor lui, nici un medic nu a reusit sa puna un diagnostic precis.

Aparent Yasser Arafat nu poate manca si este foarte slabit, dar testele ar exclude posibilitatea unui cancer la stomac.

Purtatorul sau de cuvant a declarat ca starea de sanatate a liderului palestinian e stabila si a negat zvonurile ca acesta si-ar fi pierdut cunostinta, sau ca ar fi numit un comitet care sa-i preia prerogativele in caz de nevoie.

„Este constient, dar are nevoie de odihna,” a mai spus purtatorul de cuvant, adaugand ca astazi sunt asteptati medici din Iordania si Egipt si ca Yasser Arafat nu va parasi Cisiordania pentru tratament, desi autoritatile israeliene i-au permis sa plece – dar nu se stie daca ii vor permite sa se mai intoarca.

Yasser Arafat este practic prizonier de peste doi ani la Ramallah in Cisiordania.

Israelul nu-i permite sa-si paraseasca resedinta acuzandu-l ca a permis grupurilor militante palestiniene sa conduca o campanie de atacuri pe teritoriul israelian in ultimii patru ani.

Guvernul Israelian a permis insa accesul medicilor, precum si al sotiei lui Yasser Arafat care traieste in Franta.

‘De neinlocuit’

In ultimii doi ani au aparut adesea zvonuri ca liderul palestinian este bolnav – fapt ce naste ingrijorare intrucat nu exista nici un succesor la conducerea Autoritatii Palestiniene, iar societatea palestiniana este ea insasi divizata dupa patru ani de conflict violent cu Israelul.

„Sunt ingrijorat, nu stiu ce boala are dar e ingrijorator”, spune ministrul palestinian de externe, Nabil Shaath.

„Omul acesta a jucat un rol esential in viata noastra. A condus timp de aproape 40 de ani cauza noastra politica pentru crearea unui stat palestinian. Este un simbol, un lider ales de popor si este forta unificatoare a palestinienilor.”

Unul dintre liderii palestinieni, doamna Hannan Ashrawi a explicat ca Yasser Arafat este practic de neinlocuit.

„Presedintele Arafat are multe roluri. Unul simbolic, fiind asociat cu cauza palestiniana. In plus, ocupa mai multe pozitii politice: este presedintele statului, presedintele bratului executiv al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei si presedintele autoritatii palestiniene. Nimeni altcineva nu ar putea cumula toate aceste pozitii”, a spus doamna Ashrawi.

Multi analisti cred ca daca Yasser Arafat este cu adevarat grav bolnav atunci intreaga dinamica a conflictului israeliano-palestinian se va schimba semnificativ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro